© Commeyne 2024

Privacy

With by plenso

Uitvaartzorg Commeyne start met eigen aula voor afscheidsdiensten

Funerarium start eigen aula voor afscheidsdiensten.

Uitvaartzorg Commeyne eerste met eigen aula.

'Begrafenisdiensten gebeuren steeds meer in beperkte kring en steeds meer buiten de kerk', zegt begrafenisondernemer Adelbrecht Commeyne. Vanaf 1 oktober 2013 biedt het funerarium een eigen ruimte aan voor afscheidsdiensten. De meeste begrafenissen vinden nog steeds plaats in een kerk, maar de vraag naar alternatieve afscheidsdiensten groeit. De afscheidsruimte van de stedelijke begraafplaatsen wordt daar geregeld voor gebruikt, maar andere alternatieven zijn er niet in de stad. De aula's van de crematoriums in Kortrijk en Brugge zijn de dichtstbijzijnde andere locaties. Met de bouw van een gloednieuwe aula wil uitvaartzorg Commeyne uit Roeselare daar een mouw aan passen. 'Omdat we merken dat de laatste twee jaar de vraag naar niet-kerkelijke diensten erg toeneemt', aldus Adelbrecht Commeyne. De aula zal plaats bieden voor zo'n honderd mensen - 'We bouwden bewust geen grote aula om het intiem te maken' - en is uitgerust met de modernste technieken voor projectie, geluid en muziek. Adelbrecht zelf, zijn vrouw Tine en andere opgeleide voorgangers kunnen de dienst leiden. 'Dat kan zowel een katholieke dienst zijn als een vrijzinnige, naargelang de wensen van de familie. Door als begrafenisondernemer in samenspraak met de familie de dienst voor te bereiden en uiteindelijk te leiden is er een erg persoonlijke band.' Begrafenisdiensten buiten de kerk zijn aan een sterke toename bezig. Dat heeft zijn redenen. 'Wij willen zeker geen concurrentie zijn voor de Kerk. Maar een kerk is groot, vaak te groot voor een kleine familie die op een intieme manier afscheid wil nemen van een overledene. Het kan er koud zijn en de geluidstechniek is niet altijd optimaal. Ook het aantal gelovigen neemt af en bovendien zijn er ook steeds minder priesters beschikbaar. Vroeger was een vrijzinnige afscheidsdienst enkel voor de overtuigde niet-katholieken weggelegd, vandaag is het geen issue meer.' Door naast het eigen funerarium, dat overigens ook volledig vernieuwd werd, een eigen aula te plaatsen, wil Commeyne families de rit naar de Brugse of Kortrijkse crematoria besparen. 'Het is een half uur rijden voor een korte dienst, waarna de familie toch naar de Roeselare begraafplaats terugkeert. Door in Roeselare de uitvaartdienst te houden, kunnen families meteen na de dienst naar het kerkhof.' In Roeselare is Commeyne de eerste met een eigen aula, maar ook elders in West-Vlaanderen duiken ze steeds meer op. Bijvoorbeeld in Diksmuide is er een grote private aula voor uitvaartdiensten. Tijdens de Westlaanpromenade op 13 oktober houdt uitvaartzorg Commeyne opendeur. Vanaf 1 oktober zal de aula beschikbaar zijn voor diensten.

bron: Nieuwsblad

Voordracht Manu Keirse - dinsdag 7 mei 2024 - inschrijven vanaf nu!

Openingsuren van maandag tot en met vrijdag van 15 tot 18u, zaterdag tot 17u

Uitvaartzorg Commeyne is lid van Uitvaartunie Vlaanderen, de beroepsvereniging die alle Vlaamse uitvaartondernemers vertegenwoordigt.

Wij zijn altijd bereikbaar, 7/7 en 24/24.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Commeyne maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer Info