© Commeyne 2024

Privacy

With by plenso

Een gift in plaats van bloemen bij de uitvaart

Omdat zowat 75 percent van de overledenen vandaag de dag gecremeerd wordt, krijgen heel wat asurnen nadien thuis een plaatsje. En dat heeft gevolgen. Traditioneel worden bij uitvaarten immers heel veel bloemen besteld. Maar wat doe je met al die bloemen na de uitvaart als er geen echte bijzetting is, in een graf op een kerkhof?

Om dit soort euvels op te lossen is er een tijdje geleden een nieuwe trend ontstaan, mede geïnspireerd door de familie van de overleden zanger van Gorki, Luc De Vos. Met een opvallend berichtje in de krant vroegen zijn nabestaanden aan de vele rouwenden om geen bloemen of kransen mee te brengen naar de begrafenis, maar in plaats daarvan een gift te doen aan Natuurpunt voor de uitbouw van de Gentbrugse Meersen. En dat initiatief kreeg navolging. Niet alleen inde Natuurpunt een mooi steunbedrag van om en bij de 25.000 euro, het gegeven zelf inspireerde vele anderen om bij hun uitvaart hetzelfde te doen.

Sindsdien vragen families ons af en toe om een oproep te doen voor het steunen van een goed doel. Vooral wanneer hun dierbare aan ziekte gestorven is, lijkt een schenking aan organisaties die die ziekte bestrijden opportuun. Het idee dat je overledene zo op één of andere manier voortleeft en nog iets kan betekenen voor anderen, leeft steeds sterker.

Die vraag om een donatie wordt meestal op de rouwbrief genoteerd. “In plaats van bloemen, liever een gift aan … op rekeningnummer … o.v.v. …”. Soms worden er zelfs donatiezuiltjes voor een goed doel in de kerk of in de aula geplaatst. Bij bepaalde goede doelen kan je daarnaast ook een In Memoriam-pagina op hun site aanmaken en zo fondsen werven voor de goede zaak.

Hoewel het een mooi gebaar blijft om bij een begrafenisplechtigheid je medeleven te betuigen met een rouwbloemstuk of condoleanceboeket, ga je uiteraard graag in op zo’n vraag om een herdenkingsdonatie, maar hoeveel moet je geven? Daar bestaat geen vaste regel over. Je wordt alleen aangemoedigd om een bijdrage te doen, maar niemand verplicht je tot wat dan ook. Welke bedrag, groot of klein, je ook geeft, het zal dubbel en dik met open armen ontvangen worden. Je respecteert immers niet alleen de wens van je gestorven vriend of familielid of steekt de nabestaanden een hart onder de riem met je gift, maar je steunt bovendien ook een organisatie die jouw financiële ruggensteuntje kan gebruiken voor het helpen van anderen.

Meer artikels

Voordracht Manu Keirse

Elkaar helpen bij verlies en verdriet

Laatste huis

Massief houten mini-urnen, waarbij elke urne een unieke elegantie belichaamt en de diepste zorg...

Wabimento

Laat de bloemen in de natuur en zeg het met een koesterdoos van Wabimento. Een...

ASHES van Fréderique Vanvlasselaer - Porcelain Art Studio

Hedendaagse urnen om verlies een plaats te geven in het dagdagelijkse leven Steeds vaker...

Gftd. jewelry, gepersonaliseerde assieraden

In moeilijke momenten en in tijden van gemis, kan een kleine tastbare herinnering troost...

Voordracht Manu Keirse - dinsdag 7 mei 2024 - inschrijven vanaf nu!

Openingsuren van maandag tot en met vrijdag van 15 tot 18u, zaterdag tot 17u

Uitvaartzorg Commeyne is lid van Uitvaartunie Vlaanderen, de beroepsvereniging die alle Vlaamse uitvaartondernemers vertegenwoordigt.

Wij zijn altijd bereikbaar, 7/7 en 24/24.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Commeyne maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer Info