© Commeyne 2024

Privacy

With by plenso
rouwen met kerst

Een kerstkaart voor iemand in rouw?

Voor wie een geliefde heeft verloren is die eerste kerst vaak bijzonder confronterend, want tal van herinneringen aan voorbije kerstrituelen samen met die dierbare komen weer naar boven. Het besef dat de eindejaarsfeesten nooit meer dezelfde zullen zijn, dringt zich op. Gewoon gezellig meedoen is voor veel rouwenden niet aan de orde, maar de sfeer van gezelligheid, de lampjes en de kerstmuziek, de tv-programma’s en de reclamespots, de kerstkaarten met “vrolijk kerstmis” zijn moeilijk te negeren.

Bovendien heeft de omgeving soms te weinig aandacht voor het grote gemis dat met het overlijden van een partner, ouder of kind gepaard gaat. Het is immers weer die tijd van het jaar dat iedereen vlijtig zijn wensen voor het komende jaar uitstuurt, en op zo’n moment wordt er te weinig bij stilgestaan of zo’n “Merry Xmas”-boodschap wel gepast is. Standaardslogans als “Beste wensen” of “Gelukkig Nieuwjaar” worden door rouwenden meestal niet zo positief onthaald. Maar wat doe je dan wel met de Nieuwsjaarwensen voor die ene vriend die net zijn partner verloor en nu in diepe rouw is?

Het is niet zo evident is om de juiste woorden te vinden voor die kerstkaart. En als je geen kaartje stuurt, kan het lijken alsof je je vriend vergeten bent. Maar welke kaart kies je dan best? En wat schrijf je dan?

Dit is ons advies:

Kies voor een sobere kaart

Vrolijke kaartjes met kleurrijke afbeeldingen kunnen prachtig zijn als je helemaal in Kerstmodus bent, maar iemand die net een dierbare verloor heeft daar vaak geen boodschap aan. Stuur dus zeker niet onnadenkend een standaardkaartje met een opdruk die vrij pijnlijk kan overkomen, maar hou het bescheiden. Je kan een zwart-wit kaart sturen of kies voor een stijlvolle, eenvoudige kaart met enkel een mooie spreuk of een toepasselijke quote die je vriend(in) een hart onder de riem steekt.

Vind de juiste woorden

Een geschikt kerstkaartje vinden is al de helft van het lastige werk, maar het is veruit de makkelijkste helft. Veel moeilijker is het om de juiste woorden te vinden waarmee je iemand je medeleven betuigt, troost en al het beste toewenst voor de toekomst, zonder dat het te feestelijk wordt. Hoe je dat doet? Wij zetten een paar tips op een rijtje.

Breng troost

Een toepasselijk gedichtje of een mooie quote, zoals “Kerst wordt ineens KerstMis, als je iemand mist die er niet meer is” of een klein gebaar als “Wij steken met kerst een kaarsje voor (naam overledene).” kunnen al troosten. Of je kan iemand veel sterkte toewensen met boodschappen als “Weet dat ik aan je denk deze dagen.”, “Een extra warme knuffel”, “Veel sterkte tijdens de feestdagen en een rustig en gezond nieuwjaar.” Of “Heel veel sterkte en kerstknuffels”.

Erken het verdriet

Door het verdriet van je vriend te erkennen, bied je extra steun en geef je hem de ruimte om zelf met zijn verlies om te gaan. Vergeet de naam van de overledene niet te vermelden. De lezer zal het zeker op prijs stellen dat de naam van zijn dierbare wordt genoemd. Zo maak je je kaart persoonlijker.

"De eerste kerst zonder (naam overledene), dat moet moeilijk voor je zijn. Ik denk aan je. Veel moed en sterkte voor het nieuwe jaar." Of “Ik hoop dat je de kracht vindt om het nieuwe jaar in te gaan met een positieve gedachte, ondanks het verdriet om (naam overledene).”

Haal een herinnering op

Leuke herinneringen aan de overledene doen deugd. Herinner je je een leuk (kerst)moment meegemaakt met de overledene, noteer dat dan zeker op de kaart. Je kan uiteraard ook een leuke foto meesturen met je kaart. Misschien tover je hiermee wel een kleine glimlach op het gezicht van de ontvanger.

Meer artikels

Voordracht Manu Keirse

Elkaar helpen bij verlies en verdriet

Laatste huis

Massief houten mini-urnen, waarbij elke urne een unieke elegantie belichaamt en de diepste zorg...

Wabimento

Laat de bloemen in de natuur en zeg het met een koesterdoos van Wabimento. Een...

ASHES van Fréderique Vanvlasselaer - Porcelain Art Studio

Hedendaagse urnen om verlies een plaats te geven in het dagdagelijkse leven Steeds vaker...

Gftd. jewelry, gepersonaliseerde assieraden

In moeilijke momenten en in tijden van gemis, kan een kleine tastbare herinnering troost...

Voordracht Manu Keirse - dinsdag 7 mei 2024 - inschrijven vanaf nu!

Openingsuren van maandag tot en met vrijdag van 15 tot 18u, zaterdag tot 17u

Uitvaartzorg Commeyne is lid van Uitvaartunie Vlaanderen, de beroepsvereniging die alle Vlaamse uitvaartondernemers vertegenwoordigt.

Wij zijn altijd bereikbaar, 7/7 en 24/24.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Commeyne maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer Info