© Commeyne 2022

Privacy

With by plenso

Eindelijk een plekje om je Corona-overledene te gedenken

Heel veel mensen moesten het voorbije jaar afscheid nemen van een dierbare, in bijzonder moeilijke omstandigheden, want een (rouw)bezoekje, een eerbetoon of een afscheidsplechtigheid waren amper mogelijk. De coronapandemie veroorzaakte immers een brede golf van verlies en zette onze hele samenleving op losse schroeven. Bovendien holden de afstandsmaatregelen ons gevoel van verbinding uit.

De vraag naar symbolen en rituelen was dan ook groot. Sedert eind juni 2021 hebben die vele nabestaanden die iemand verloren door het vreselijke Coronavirus eindelijk een plek waar ze terecht kunnen om hun overledene te gedenken. Het eerste "Onument" (met de “O” als symbool van verbondenheid) in Vlaanderen bevindt zich op de begraafplaats Lange Munte in Kortrijk, prachtig geïntegreerd in het groen. Het is bereikbaar langs een gemaaid pad dat vanaf de parking van crematorium Uitzicht en door een bloemenweide loopt.

Het initiatief tot dit monument, ontworpen door landschapsarchitect Bas Smets, komt van psychiater Uus Knops van het collectief Moving Closer, dat wel vaker kunstwerken en projecten uitwerkt die te maken hebben met verlies.

Het werd een “Gebroken Cirkel”, een herdenkingsmonument in vorm van twee halve cirkels, opgetrokken uit groene natuursteen, gepolijst in 13 geprefabriceerde gebogen betonelementen, die doormidden gesneden worden door een natuurlijke gracht. Mensen kunnen er even bezinnen, bloemen neerleggen voor hun dierbaren of met vrienden en familieleden samenkomen voor een stiltemoment. Het is een plek van verbinding en troost die open staat voor alle vormen van (collectief) verlies.

Het Onument in Kortrijk is het eerste in een reeks, want ook elders in Vlaanderen zijn er plannen om een dergelijke bezinningsplek te creëren.

Meer artikels

Zelf een attest van erfopvolging aanvragen, hoe doe ik dat?

Na een overlijden wordt de bankrekening van de overledene geblokkeerd, tot de bank kan nagaan...

Een gift in plaats van bloemen bij de uitvaart

Omdat zowat 75 percent van de overledenen vandaag de dag gecremeerd wordt, krijgen heel wat...

Rouwmaaltijd of koffietafel: troost zoeken bij elkaar

Mensen kunnen kiezen voor een burgerlijke of voor een religieuze uitvaart, voor traditioneel...

Roeselare Awards VZW nomineert Rouwcentrum Commeyne voor Nieuwbouw 2021

Wordt het serene uitvaartcentrum van Uitvaartzorg Commeyne, na het kantoor van Notaris Nele...

Een kerstkaart voor iemand in rouw?

Voor wie een geliefde heeft verloren is die eerste kerst vaak bijzonder confronterend, want tal...

Openingsuren van maandag tot en met vrijdag van 15 tot 18u, zaterdag tot 17u

Uitvaartzorg Commeyne is lid van Uitvaartunie Vlaanderen, de beroepsvereniging die alle Vlaamse uitvaartondernemers vertegenwoordigt.

Wij zijn altijd bereikbaar, 7/7 en 24/24.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Commeyne maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer Info