© Commeyne 2024

Privacy

With by plenso

Hoe bescherm je de digitale nalatenschap van je dierbare op social media?

We delen ons hele leven op sociale media, maar stellen onszelf zelden of nooit de vraag wat er na onze dood met al die gegevens gebeurt. En als je dan sterft, dan blijft dat account natuurlijk gewoon verder bestaan… of niet?

Als je net afscheid hebt genomen van een geliefde is het verwijderen van zijn/haar profiel op sociale media niet meteen het eerste waar je aan denkt. Toch is het belangrijk om er even bij stil te staan hoe je de digitale identiteit van een overledene kan beschermen. Als nabestaande wil je de foto’s en de berichten van je overleden dierbare misschien graag bewaren, maar kan dat wel als je ook de integriteit en de privacy van de accounteigenaar wil beschermen? Wij gingen het even voor je na.

Zelf een social media-testament opstellen

In het beste geval heeft een overledene al tijdens zijn/haar leven nagedacht over wat er met zijn/haar digitale gegevensportefeuille moet gebeuren. Je kan ervoor zorgen dat iemand bij je dood je logins en paswoorden kent voor de verschillende media waarop je actief bent. Je kan ze eventueel zelfs laten opnemen in je testament en daar iemand aanduiden om na je dood te handelen zoals jij zelf wil dat het gebeurt. Als je de inloggegevens hebt, is het beheren of verwijderen van een sociaal profiel immers niet zo moeilijk.

De aangewezen beheerder kan je profiel na je dood ook een herdenkingsstatus geven, de profielfoto wijzigen, berichten plaatsen en eventueel nieuwe vrienden accepteren. De contactpersoon kan geen wijzigingen aanbrengen in jouw profiel en geen privacygevoelige informatie, zoals bijvoorbeeld privéberichten, bekijken.

Het regelen van je digitale erfenis bij leven neemt je nabestaanden een hoop werk uit handen en zorgt ervoor dat de informatie die jij privé wilt houden ook privé blijft. Om je foto’s te bewaren, kun je het best met regelmaat een back-up maken. Stel ook een digitaal testament op waarin je aangeeft wat er met jouw social media-accounts moet gebeuren na jouw dood.

Na een overlijden accounts verwijderen

Heb je als nabestaande die paswoorden niet, dan wordt het ingewikkelder. De mogelijkheden om accounts te verwijderen na een overlijden zijn voor ieder social media kanaal anders. Sommige social media-bedrijven laten je toe het profiel een herdenkingsstatus te geven, andere accounts kan je enkel verwijderen.

Facebook

Na het overlijden van de accounteigenaar kan je bij Facebook kiezen: het profiel herdenken of verwijderen. Facebook zelf geeft er de voorkeur aan om het account een herdenkingsstatus toe te kennen. Wanneer een goede vriend of familielid is overleden, kun je dat aan Facebook laten weten via een pagina op het platform: “Verzoeken om een account de herdenkingsstatus te geven of te verwijderen”.

Omvormen tot herdenkingsprofiel

Als Facebook een profiel omvormt tot herdenkingsprofiel worden de mogelijkheden van het account beperkt. Er wordt ‘ter nagedachtenis aan’ aan de profielnaam toegevoegd. Tenzij de accounteigenaar dit had beperkt, kunnen er nog altijd berichten geplaatst worden op de timeline. Ook alle oude foto’s en berichten blijven toegankelijk voor de bestaande vrienden. Er kunnen geen nieuwe vrienden meer toegevoegd worden. Het profiel wordt niet meer getoond in publieke ruimtes, dus het account is niet meer te zien bij ‘mensen die je misschien kent’ en je wordt als nabestaande niet meer herinnerd aan iemands verjaardag.

Om een account om te vormen tot een herdenkingsprofiel vraagt Facebook je om informatie die hen toelaat om te verifiëren of de eigenaar van het account echt gestorven is. Wanneer het overlijden voldoende onderbouwd is, kent het platform automatisch de herdenkingsstatus toe.

Deze gegevens heb je nodig:

- De volledige naam van de accounteigenaar (aliassen en vervormde namen kunnen dus een probleem vormen)

- Een link naar de timeline

- De datum van overlijden

- Een link naar het officiële overlijdensbericht.

Om een Facebook-profiel om te zetten in een herdenkingsprofiel klik je hier.

Account verwijderen na overlijden

Het Facebook-account van een overledene kan je ook laten verwijderen. Daarvoor ga je naar deze pagina. Als je besluit het Facebook-account van je geliefde te verwijderen, kan je ze nooit weer activeren. Het profiel, de foto's, publicaties, video's en eventuele toegevoegde items worden permanent verwijderd.

Voordat je aan Facebook vraagt het profiel te verwijderen, moet je eerst wat documenten verzamelen. Het sociale platform heeft volgende gegevens nodig:

- Bewijs van bevoegdheid is een document dat bevestigt dat u lid bent van de naaste familie of een executeur-testamentair. Het kan o.a. een testament of een erfbrief zijn. Kortom elk document dat uw legitimiteit aantoont. Dit document is alleen vereist voor verwijdering. Als u alleen het profiel wilt wijzigen in een herdenkingsaccount, is het bewijs van machtiging niet nodig.

- Een overlijdensakte

De informatie op de documenten moet overeenkomen met de informatie op het account. Aliassen of bijnamen kunnen voor problemen zorgen.

Twitter

Bij Twitter kan je een bestaand account alleen laten offline halen. Klik op deze link (er is enkel een Engelstalige versie) en kies voor ‘I want to request the deactivation of a deceased or incapacitated person’s account’. Twitter vraagt je volgende info:

- username van de overledene

- bewijs van overlijden

- de aard van jouw relatie met de overledene en een bewijs van jouw identiteit.

Als Twitter besluit dat de accounteigenaar overleden is, zal het account verwijderd worden. Twitter heeft geen accounts met gedenkstatus en verleent geen toegang tot het account aan derden.

LinkedIn

Een LinkedIn-account kan je laten verwijderen via deze link. LinkedIn vraagt om een attest van overlijden, basisinformatie over de overledene en naar het bedrijf waar hij of zij als laatst werkzaam was. LinkedIn heeft geen accounts met gedenkstatus en verleent geen toegang tot het account aan derden.

Instagram

Instagram werkt op een manier gelijkaardig aan die van Facebook. Je kunt dit formulier gebruiken om het account een herdenkingsstatus te geven of te verwijderen.

Pinterest

Familieleden kunnen een Pinterest-account laten deactiveren. Gebruik daarvoor deze link.

Google+, Gmail en Youtube

Als je bij leven een contactpersoon aangeduid hebt om jouw account na overlijden te beheren, dan kan dat. Zoniet kan een familielid het account laten verwijderen via dit formulier. Google hanteert strenge regels en vraagt een uitgebreid bewijs van overlijden.

Meer artikels

Voordracht Manu Keirse

Elkaar helpen bij verlies en verdriet

Laatste huis

Massief houten mini-urnen, waarbij elke urne een unieke elegantie belichaamt en de diepste zorg...

Wabimento

Laat de bloemen in de natuur en zeg het met een koesterdoos van Wabimento. Een...

ASHES van Fréderique Vanvlasselaer - Porcelain Art Studio

Hedendaagse urnen om verlies een plaats te geven in het dagdagelijkse leven Steeds vaker...

Gftd. jewelry, gepersonaliseerde assieraden

In moeilijke momenten en in tijden van gemis, kan een kleine tastbare herinnering troost...

Voordracht Manu Keirse - dinsdag 7 mei 2024 - inschrijven vanaf nu!

Openingsuren van maandag tot en met vrijdag van 15 tot 18u, zaterdag tot 17u

Uitvaartzorg Commeyne is lid van Uitvaartunie Vlaanderen, de beroepsvereniging die alle Vlaamse uitvaartondernemers vertegenwoordigt.

Wij zijn altijd bereikbaar, 7/7 en 24/24.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Commeyne maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer Info