© Commeyne 2021

Privacy

With by plenso

Hulp bij rouw

Afscheid nemen en het daaraan gekoppelde verdriet maken deel uit van het leven. We krijgen er allemaal ooit mee te maken, daar kunnen we niet onderuit. Het is de normaalste zaak van de wereld, maar dat maakt het er niet makkelijker op.

Rouwen, wat is dat eigenlijk?

Rouwen is het omgaan met het verdriet dat je ervaart bij dat noodgedwongen afscheid nemen. Het is een emotioneel proces dat tijd en energie kost. De redenen waarom we rouwen kunnen heel uiteenlopend zijn: een relatiebreuk, je job verliezen, een echtscheiding of een overlijden, bijvoorbeeld. Alles wat je dierbaar is en wat je kunt verliezen, brengt een rouwproces op gang. En het rouwen zelf doet iedereen op zijn eigen manier. Voor de een is het wat moeilijker dan voor de ander om er weer bovenop te komen.

Uitingen van verdriet

Verdriet uiten wordt vaak geassocieerd met schreien, maar kan zich manifesteren in vele mogelijke reacties en emoties, zoals schuldgevoel, boosheid of extreme vermoeidheid, …. Er wordt vaak gezegd dat vrouwen vaker huilen en mannen zich meer op hun werk storten als reactie op bedroefdheid. Dat soort veralgemeningen zijn gevaarlijk, maar er bestaat wel zoiets als instrumentele rouw en intuïtieve rouw. Wie een instrumentele rouwstijl vertoont, voelt zich gesterkt door het nemen van rationele beslissingen en zich over te geven aan drukke activiteiten. Mensen met een intuïtieve rouwmethode hebben vooral nood aan praten en voelen de behoefte om tijd nemen om hun gevoelens net na het overlijden van een dierbare een plaats te geven.

Hoe omgaan met verdriet?

Verdriet om een overleden dierbare gaat nooit helemaal voorbij. Je leeft ermee als met een schaduw. Soms steekt het fel de kop op, op andere momenten voel je het minder of bijna niet. Je kan er wel mee leren omgaan, maar dan moet je eerst aanvaarden dat verdriet en rouw bij het leven horen. Het besef dat alles wat leeft ooit moet sterven, is iets dat mensen vaak voor zich uit schuiven. Daardoor doen we onszelf soms nodeloos pijn en worden we bang voor de dood, net omdat het één van die dingen is waar we geen controle over hebben, die we niet kunnen beheersen.

Mensen die een rouwproces doormaken, worden vaak ontweken. We gaan hen een tijdje uit de weg, want we weten niet hoe we met hun verdriet moeten omgaan. We zijn bang dat we niet weten hoe we erop moeten reageren als mensen in ons bijzijn hun verdriet uiten. Nochtans is het bijzonder belangrijk dat rouwenden een sociaal vangnet hebben van mensen bij wie ze terecht kunnen om te praten over hun verlies. Ze moeten de kans krijgen om meerdere keren hun verhaal te doen bij iemand die er ook echt naar willen luisteren. Gesteund warmte en genegenheid vinden de meesten stilaan de kracht om met hun verlies om te gaan, maar er is jammer genoeg ook een minderheid die tijdens het rouwproces echt vastloopt. Die personen hebben iemand nodig die hen verder helpt en hen de kracht geeft om weer verder te kunnen.

Unwind your Mind biedt professionele hulp

Ben jij emotioneel uit balans door het overlijden van iemand waar je van hield? Sta je er nu helemaal alleen voor? Word je niet begrepen? Zoek je advies om je leed te verwerken? Of wil je gewoon een goed gesprek?

Je staat er niet alleen voor. Bij Uitvaartzorg Commeyne krijgen we die vraag wel vaker. Daarom werken we samen met een partner die je perfect weer op de rails krijgt. Unwind your Mind coacht en helpt je om verdriet een plaats te geven. Praten doet deugd, maar ook natuurlijke druppels, aromatherapie, massage, relaxatieoefeningen of andere rituelen kunnen heilzaam zijn. Samen met jou zoeken ze jouw ideale ruggensteun in het leven.

Zin in een informele babbel? Wij brengen je graag met hen in contact.

Meer artikels

Bios Urn: herleven als een boom

Heb je er ooit over nagedacht wat er zal gebeuren als je sterft, of wanneer je geliefde er niet...

Unieke uitvaartlocaties

Iedere mens is uniek, heeft een eigen karakter, eigen voorliefdes en dingen die hij niet leuk...

Je laatste meubel? Een ambachtelijk gemaakte kist

Vele mensen staan er liever niet bij stil, maar als iemand overlijdt, heb je een kist nodig, ook...

Het funerarium en de winkel zijn open van 15u tot 18u

Uitvaartzorg Commeyne is lid van Uitvaartunie Vlaanderen, de beroepsvereniging die alle Vlaamse uitvaartondernemers vertegenwoordigt.

Reinigen van graven is mogelijk, vanaf 50 euro, informeer vrijblijvend.

Wij zijn altijd bereikbaar, 7/7 en 24/24.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Commeyne maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer Info