© Commeyne 2024

Privacy

With by plenso

Je laatste meubel? Een ambachtelijk gemaakte kist

Vele mensen staan er liever niet bij stil, maar als iemand overlijdt, heb je een kist nodig, ook als je kiest voor crematie. Jaarlijks sterven in België ongeveer 100.000 mensen, dat zijn dus heel wat doodskisten. Daarom nam Uitvaartzorg Commeyne een kijkje bij de Belgische marktleider in het vervaardigen van lijkkisten, de firma Funico.

Gezien onze familiegeschiedenis - de overgrootvader van Adelbrecht Commeyne was een kistenbouwer - was het voor ons geenszins een verrassing dat het maken van een kwalitatieve kist heel wat ambacht en nauwkeurigheid vraagt. Samen met de specialisten bij onze leverancier doorliepen we alle stappen in het fabricageproces en we zagen dat het goed was.

Voor de productie van doodskisten worden enkel de sterkste houtsoorten gebruikt zoals eik, yellow pine, den, populier, mahoniehout en nog een aantal tropische houtsoorten. Dat hout wordt gecontroleerd, gesorteerd, geschaafd en verzaagd tot planken van het juiste formaat.

Pas als je een plank geschaafd hebt, weet je hoe ze er gaat uitzien. Dan pas komt ze tot leven. Daarom worden planken een aantal keren gesorteerd: het high-end hout voor de bovenkant van de kisten, het minder ‘mooi’ hout voor de bodems. Je hebt ook verschillende formaten planken nodig voor de verschillende onderdelen van een doodskist: het hoofd, twee schouders, twee dijen en de voeten. En telkens na het schaven of verzagen moet je erop letten dat planken van dezelfde kwaliteit samenblijven.

Er moet ook vormgegeven worden aan de planken. Soms komen er groeven in, andere planken moeten lichtjes gebogen worden of worden in verstek gezaagd, soms worden er motieven in aangebracht of gebrand, ... Kortom, in het atelier worden de kisten in elkaar gezet en verder afgewerkt. Daar werken oog en hand nauw samen, want alles gebeurt manueel. Het is echt een ambacht.

De mooiste modellen worden door Uitvaartzorg Commeyne aangekocht en tentoongesteld in de winkel, zodat jij een keuze kan maken, maar dat hoef je niet alleen te doen. Vele jaren ervaring in uitvaartverzorging helpen ons om jou deskundig bij te staan in je keuze. Wij houden rekening met de persoonlijkheid en levensbeschouwing van de overledene, met de smaak van de nabestaanden en de stijlvoorkeuren voor de afscheidsplechtigheid. In onze toonzaal bekijken we samen met jou ons ruim aanbod aan kisten, in allerlei stijlen, modern of klassiek, in diverse kleuren, afwerkingen en houtsoorten. Alle kisten worden aan strenge selectiecriteria onderworpen en voldoen aan onze strikte kwaliteitsnormen. Wij bieden ecovriendelijke opties en gepersonaliseerde kisten.

Meer artikels

Voordracht Manu Keirse

Elkaar helpen bij verlies en verdriet

Laatste huis

Massief houten mini-urnen, waarbij elke urne een unieke elegantie belichaamt en de diepste zorg...

Wabimento

Laat de bloemen in de natuur en zeg het met een koesterdoos van Wabimento. Een...

ASHES van Fréderique Vanvlasselaer - Porcelain Art Studio

Hedendaagse urnen om verlies een plaats te geven in het dagdagelijkse leven Steeds vaker...

Gftd. jewelry, gepersonaliseerde assieraden

In moeilijke momenten en in tijden van gemis, kan een kleine tastbare herinnering troost...

Voordracht Manu Keirse - dinsdag 7 mei 2024 - inschrijven vanaf nu!

Openingsuren van maandag tot en met vrijdag van 15 tot 18u, zaterdag tot 17u

Uitvaartzorg Commeyne is lid van Uitvaartunie Vlaanderen, de beroepsvereniging die alle Vlaamse uitvaartondernemers vertegenwoordigt.

Wij zijn altijd bereikbaar, 7/7 en 24/24.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Commeyne maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer Info