© Commeyne 2024

Privacy

With by plenso

Mooie begraafplaatsen: je as begraven in de volle natuur kan in het urnenbos van Oekene

Het fenomeen van natuurbegraven is ontstaan in Engeland. Ergens begin jaren ’90 opperde Ken West, een begrafenisondernemer uit het graafschap Cumbria, het idee om de stoffelijke resten van overledenen te begraven op een mooie plek in de natuur, met een zo beperkt mogelijke impact op het milieu. In Groot-Brittannië, maar kort daarna ook in Nederland en Duitsland, sloeg het idee aan. Die buurlanden namen het initiatief om teraardebestellingen in een natuurlijk landschap onder bepaalde voorwaarden toe te staan. In Groot-Brittannië zijn er inmiddels ruim 300 natuurbegraafplaatsen van uiteenlopend karakter. In Nederland zijn er momenteel een tiental locaties, in Duitsland een ongeveer 50.

De as van een overledene begraven in een natuurlijke omgeving kan in Vlaanderen al sedert 2011. Dan werd op het Schoonselhof, de stedelijke begraafplaats van Antwerpen, een urnenbos geopend dat toelaat om composteerbare urnen in een bosrijke omgeving te begraven. Sindsdien volgden een aantal gemeentes de trend.

Roeselare heeft sedert 2014 het urnenbos en daarmee is het één van de voorlopers op dat vlak. Bij de uitbreiding van de begraafplaats van Oekene werd immers een klein waterrijk natuurgebied van ongeveer 40 are, dat al een 15-tal jaar bestond als natuurlijke bufferzone en wandelgebied, voorbehouden voor het natuurbegraven van urnen. Het urnenbos is een alternatief voor een urnenveld, een columbarium of de strooiweide.

Het Urnenbos van Oekene is in ieder geval een heel sfeervolle plek, waar je ook op een mooie manier afscheid kan nemen van je overleden dierbare. Op een sereen middenpleintje bieden rustieke boomplankbanken een zitplaats aan een zestigtal mensen, die er in alle rust kunnen bezinnen.

Wie kiest voor grafrust in het urnenbos van Oekene, doet dat over het algemeen om bewust bij te dragen tot het ontwikkelen en beheren van een groenere leefbare omgeving. Dat houdt ook in dat de urne die je kiest om de crematieas in te bewaren uit biologisch afbreekbaar organisch materiaal gemaakt moet zijn. Grafaanduidingen zijn er niet, toch niet voor mensen die voor de standaard 10 jaar gratis grafrust kiezen. Zij krijgen er een anoniem plaatsje. Als je een betalende concessie aangaat (€600 voor 30 jaar, €1000 voor 50 jaar voor inwoners van Roeselare, Beveren, Rumbeke of Oekene), kan je wel in overleg een plaatsje kiezen. Alleen dan mag een graf gemarkeerd worden met een zwerfsteen die door de stadsdiensten wordt aangebracht. Daardoor blijft de natuurlijke uitstraling ook in de toekomst gegarandeerd.

Sedert kort (2021) is de natuurbegraafplaats in Drongen de enige plaats in ons land waar ook het lichaam van een overledene een laatste rustplaats kan krijgen.

Meer artikels

Voordracht Manu Keirse

Elkaar helpen bij verlies en verdriet

Laatste huis

Massief houten mini-urnen, waarbij elke urne een unieke elegantie belichaamt en de diepste zorg...

Wabimento

Laat de bloemen in de natuur en zeg het met een koesterdoos van Wabimento. Een...

ASHES van Fréderique Vanvlasselaer - Porcelain Art Studio

Hedendaagse urnen om verlies een plaats te geven in het dagdagelijkse leven Steeds vaker...

Gftd. jewelry, gepersonaliseerde assieraden

In moeilijke momenten en in tijden van gemis, kan een kleine tastbare herinnering troost...

Voordracht Manu Keirse - dinsdag 7 mei 2024 - inschrijven vanaf nu!

Openingsuren van maandag tot en met vrijdag van 15 tot 18u, zaterdag tot 17u

Uitvaartzorg Commeyne is lid van Uitvaartunie Vlaanderen, de beroepsvereniging die alle Vlaamse uitvaartondernemers vertegenwoordigt.

Wij zijn altijd bereikbaar, 7/7 en 24/24.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Commeyne maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer Info