© Commeyne 2023

Privacy

With by plenso

Rouwmaaltijd of koffietafel: troost zoeken bij elkaar

Mensen kunnen kiezen voor een burgerlijke of voor een religieuze uitvaart, voor traditioneel begraven of voor crematie, voor een aula of een kerk… Er zijn tal van opties om afscheid te nemen van iemand die je graag ziet, maar over het algemeen is er één constante: na de plechtigheid zoeken nabestaanden steun en troost bij familie en goede vrienden.

Een middeleeuws gebruik als oorsprong

En samen iets eten en drinken blijkt de beste manier om herinneringen op te halen aan je geliefde overledene en even niet alleen te zijn met je verdriet. Daarom organiseren de meeste families een rouwmaaltijd of koffietafel na een begrafenisdienst. Die traditie bestaat al eeuwenlang. Vroeger was het immers de gewoonte om tijdens het waken bij de overledene te vasten. Omdat sommigen daardoor na de plechtigheid letterlijk flauwvielen van de honger kwam iemand op de gedachte om eten aan te bieden. Sinds de middeleeuwen en zelfs tot halverwege vorige eeuw werd in onze streken na een overlijden bovendien vaak brood en koek uitgedeeld aan de armen. Zo ontstond het samengaan van rouwen en eten dat wij nu zo evident vinden.

Regionaal bepaald

Tegenwoordig is zo’n rouwmaaltijd het ideale moment om bij te praten met uit het oog verloren familieleden en vrienden tijdens een etentje. Wat dat etentje precies inhoudt, is zeer streekgebonden en uiteraard ook afhankelijk van het budget dat men wenst te besteden. In de provincie Antwerpen worden vaak koffiekoeken geserveerd, of belegde broodjes met koffie en thee, de zogenoemde koffietafel. In West-Vlaanderen is het veeleer gebruikelijk om een warme maaltijd aan te bieden, al dan niet vergezeld van bijpassende wijnen.

Hoe wij werken?

Bij Uitvaartzorg Commeyne hebben we geen eigen catering service. We houden er vooral rekening mee hoe de overledene zelf zijn afscheid gewild zou hebben en vinden het daarnaast ook belangrijk dat de nabestaanden de nodige steun en voldoening uit het afscheid halen. Daarom luisteren we graag naar jullie behoeftes. Een rouwtafel is altijd een optie, nooit een verplichting. We werken nauw samen met heel wat restaurants en cateringdiensten uit Roeselare en de wijde omgeving en stellen enkel die partners aan u voor waarvan we weten dat jullie er tevreden zullen zijn.

De maaltijdpartners waarmee wij samenwerken beschikken stuk voor stuk over een eigen zaal waarin de afscheidsmaaltijd in alle intimiteit kan doorgaan, zonder dat jullie gestoord worden door anderen. De meeste eethuizen bieden een aantal verschillende formules aan, zodat wij ook perfect een richtbudget kunnen opgeven. Zowel voor broodjesmaaltijden als voor een warme rouwtafel hebben wij de beste contacten in de buurt.

Zoek je iets anders? Misschien wil je tijdens een rouwreceptie gewoon een toast uitbrengen op het mooie lange leven van je lieve overleden grootvader? Of in de namiddag een luxekoffie, een bakje troost, met een stukje cake eten ter nagedachtenis van je dierbare tante? Of ben je op zoek naar een rouwbuffet met alle lievelingsgerechten van wijlen je mama? Of een brunch vóór de uitvaart, voor familieleden die aan de andere kant van het land wonen? Wij gaan actief op zoek naar de beste oplossing, zodat jij je daar in deze periode van rouw niet om hoeft te bekommeren.

Uitnodigen?

We zorgen er ook voor dat jij alle genodigden tijdig kan informeren over de locatie van de troostmaaltijd. We drukken op jouw verzoek zelfs volledig gepersonaliseerde uitnodigingskaartjes “Gelieve de familie te volgen”, waarop mensen meteen de juiste contactgegevens terugvinden en je makkelijk van hun komst kunnen verwittigen. Die kaartjes kan je hen bezorgen samen met de rouwbrief.

Meer artikels

Gftd. jewelry, gepersonaliseerde assieraden

In moeilijke momenten en in tijden van gemis, kan een kleine tastbare herinnering troost...

Troostende handen

Alle medewerkers van Uitvaartzorg Commeyne zetten zich in om families in tijden van rouw...
Over bloemen die niet verwelken en kaarsen die niet doven 44

Over bloemen die niet verwelken en kaarsen die niet doven

’t is weer die tijd van het jaar: herfstblaadjes regenen als veel te grote tranen uit een...

Mee met de nieuwste trends in uitvaartartikelen

Bij Uitvaartzorg Commeyne staan wij erop onze klanten elke dag opnieuw de beste, mooiste en...

Uitvaartzorg Commeyne nipt geen beste nieuwbouw 2021 tijdens Roeselare Awards

Al 20 jaar lang monitort het comité Roeselare Awards onder andere de meest in het oog...

Openingsuren van maandag tot en met vrijdag van 15 tot 18u, zaterdag tot 17u

Uitvaartzorg Commeyne is lid van Uitvaartunie Vlaanderen, de beroepsvereniging die alle Vlaamse uitvaartondernemers vertegenwoordigt.

Wij zijn altijd bereikbaar, 7/7 en 24/24.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Commeyne maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer Info