© Commeyne 2024

Privacy

With by plenso

Uitvaartbloemen kiezen

Prachtige bloemstukken en rouwkransen maken de uitvaartplechtigheid stemmiger. Bloemen vormen een sfeervol decor voor het afscheid in de kerk of de aula. Bij Uitvaartzorg Commeyne werken we samen met een gespecialiseerd bloemist die keer op keer garant staat voor een stijlvol resultaat met uiterst verse seizoensbloemen. Meestal is het de naaste familie van de overledene die de stijl bepaalt van de bloemen die voor de uitvaart gekozen worden.

Als je zelf bloemen voor een uitvaart moet bestellen, geven we je graag een paar tips.

1. Je relatie tot de overledene

Bij je bloemenkeuze hou je best rekening met de etiquette rond rouwbloemen. Welk type rouwstuk je bestelt voor een uitvaart, hangt samen met je relatie tot de overledene. Een kistgarnituur (dat is een bloemstuk om op de kist te leggen), of een urnekrans (een bloemstuk waarin de urne geplaatst wordt tijden de uitvaart) zijn typisch rouwstukken die voorbehouden worden voor de directe nabestaanden van de overledene, net als de bloemenversiering op het altaar in de kerk of het spreekgestoelte in de aula. Andere rouwbloemen zijn dus beter geschikt om zelf te voorzien bij een uitvaart.

2. Het moment van levering

Je kan meestal ook kiezen wanneer je de bloemen laat afgeven: levering voor de uitvaart in het funerarium of levering op de uitvaartlocatie op de dag van het afscheid.

Wanneer je kiest voor aflevering van de bloemen zo snel mogelijk na je bestelling worden je bloemen naar de rouwkamer van de overledene gebracht. Later worden niet verwelkte bloemencreaties ook gebruikt in de aula op het ogenblik van de plechtigheid. Vooral bloemstukken en in mindere mate boeketten in een vaas zijn geschikt voor directe levering. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om orchideetjes te bestellen, want die blijven extra lang op hun mooist. De vorm en de beperktere houdbaarheid (door gebrek aan water) van een legboeket, maken dat type rouwboeket minder aangewezen om een funerariumkamer op te fleuren.

Wil je de bloemen op de dag van de uitvaart zelf laten afgeven, dan kan je alle kanten op bij je keuze. Een traditionele rouwkrans, een rond, langwerpig of hartvormig bloemstuk, een klassiek (Biedermeier)boeket of een legboeket zijn zeer passend. Zorg er wel voor dat de bloemen op tijd ter plaatse zijn. Laat ze uiterlijk twee uur voor de plechtigheid afgeven.

3. De lievelingsbloemen van de overledene

Als je de wensen of de smaak van de overledene kent, pas je rouwbloemstuk daaraan dan aan. Vaak weet je zelf ook wel waar de overledene dol op was. Stel je voor dat de overledene altijd gek was op felle boeketten van blauwe en oranje bloemen. Dan is het juist mooi om ook deze te gebruiken op de begrafenis of crematie, zelfs al wordt standaard vaak voor witte bloemen gekozen. Of kies tulpen als dat de favoriete bloem van de overledene was. Hou er wel rekening mee dat niet alle bloemen in elk seizoen verkrijgbaar zijn en ook dat de prijs van bepaalde soorten soms heel hoog kan liggen, zodat je minder bloemen voor je geld krijgt.

4. De grootte van je bloemencreatie

Een klein en smaakvol rouwstukje wordt meestal meer op prijs gesteld dan een overmaats groot boeket. Je hoeft aan niemand te bewijzen dat je het mooiste en grootste boeket kan kopen om je respect te tonen. Teveel bloemen kunnen een verkeerde indruk wekken.

5. Wit geniet de voorkeur van velen

Je kan rouwboeketten laten maken in elke vorm en kleur die je wil. Toch is het beter om bloemstukken sober te houden, in één kleur. Voor begrafenissen wordt vaak gekozen voor witte lelies of rozen. Dat is een meer klassieke optie, maar wordt door de meeste mensen mooi en stijlvol gevonden. Kies alleen voor een kleurrijk boeket indien de overledene dat zelf wenste.

6. Bloemen noch kransen

Hou rekening met wat er na de uitvaartdienst gepland staat. Wordt de overledene begraven of de as uitgestrooid? Dan kunnen de bloemen achtergelaten worden bij het graf of aan de strooiweide. Moeilijker is het wanneer de as van de overledene na de crematie thuis bewaard wordt. De nabestaanden weten dan vaak niet waarheen met alle bloemen en kransen die ze als eerbetoon hebben ontvangen. In dat geval kies je misschien beter voor een ander troostgeschenk om je medeleven te betuigen, of misschien is een klein boeket droogbloemen dan een leuk idee. Ook als er op de rouwbrief vermeld wordt dat de familie liever geen bloemen ontvangt, moet je dat uiteraard respecteren.

Weet je echt niet wat de juiste keuze is? Specialisten zoals de uitvaartondernemer of de bloemist kunnen je adviseren. Neem een kijkje in de bloemenwebshop van Uitvaartzorg Commeyne voor meer informatie of alle mogelijkheden of plaats je bestelling daar snel en makkelijk.

Meer artikels

Voordracht Manu Keirse

Elkaar helpen bij verlies en verdriet

Laatste huis

Massief houten mini-urnen, waarbij elke urne een unieke elegantie belichaamt en de diepste zorg...

Wabimento

Laat de bloemen in de natuur en zeg het met een koesterdoos van Wabimento. Een...

ASHES van Fréderique Vanvlasselaer - Porcelain Art Studio

Hedendaagse urnen om verlies een plaats te geven in het dagdagelijkse leven Steeds vaker...

Gftd. jewelry, gepersonaliseerde assieraden

In moeilijke momenten en in tijden van gemis, kan een kleine tastbare herinnering troost...

Voordracht Manu Keirse - dinsdag 7 mei 2024 - inschrijven vanaf nu!

Openingsuren van maandag tot en met vrijdag van 15 tot 18u, zaterdag tot 17u

Uitvaartzorg Commeyne is lid van Uitvaartunie Vlaanderen, de beroepsvereniging die alle Vlaamse uitvaartondernemers vertegenwoordigt.

Wij zijn altijd bereikbaar, 7/7 en 24/24.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Commeyne maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer Info