© Commeyne 2021

Privacy

With by plenso

Hoe een doodskist uit spaanplaat de ontbinding tegenhoudt

Het is de goedkoopste optie qua doodskist maar voor het milieu is een kist uit spaanplaat heel slecht.  Daarenboven houdt het de natuurlijke ontbinding bij een teraardebestelling ook tegen.  Spaanplaat bevat immers een hoeveelheid formaldehyde, wat bij hoge dosis zelfs kanker kan veroorzaken.

 

Heeft deze doodskist uit spaanplaat nog wel toekomst?

De doodskist uit spaanplaat is en blijft de meest gekozen doodskist.  Omdat deze het goedkoopst is.  Nochtans ligt de prijs tussen en massief houten doodkist en de spaanplaat doodskist niet zo heel ver uit elkaar.  Maar voor het verschil in euro, krijg je zoveel meer terug bij een massief houten doodskist.

Een betere ontbinding bij een massief houten doodskist

Zo is er bij een massief houten doodskist een betere ontbinding bij een teraardebestelling.  Een massief houten doodskist blijft bij begraving langer in zijn geheel.  Wat de bacteriën de kans geeft om de ontbinding, die vlak na overlijden start, verder te zetten.  Omdat er zuurstof in de kist blijft, blijven deze bacteriën hun werk doen en is het lichaam ontbonden na tien jaar.

 

Lichaamsresten blijven over na begraving met een kist uit spaanplaat

Bij een kist uit spaanderplaat is dat helemaal anders bij begraving.  Ze valt na enkele maanden of maximum een jaar, volledig uit elkaar.  Wat de ontbinding onder de grond meer een halt toe roept.  Omdat de bacteriën dan minder zuurstof hebben, duurt de ontbinding vele jaren langer.  Zo blijven er na tien jaar nog heel veel lichaamsresten over in het graf.

 

Minder chemische stoffen bij een massief houten doodskist

Wanneer men kiest voor een massief houten kist worden er zo min mogelijk chemische materialen gebruikt en zal het ontbindingsproces van de overledene sneller gaan.  Door het actief aanplanten van bossen, is er vandaag in bepaalde houtsoorten een overaanbod zo worden er ook niet teveel bossen aangetast.

Het vervaardigen van spaanplaat is erg milieubelastend.  Om al deze spaanplaat te vervaardigen wordt er enorm veel CO2 uitgestoten.  Iets wat bij massief houten doodskisten niet het geval is.

 

Meer gas nodig om een spaanplaat doodskist te cremeren

Bij crematie van een spaanplaat doodskist is uit onderzoek gebleken dat er meer gas nodig is om deze te cremeren.  Velen denken dat cremeren zonder kist (wat wettelijk in België niet mag) milieuvriendelijk is.  Dat is echter fout.  Bij cremeren van een massief houten doodskist, functioneert de houten doodskist als brandstof en doet het de crematie net sneller en beter verlopen.  Het cremeren van een massief houten doodskist vraagt daarom ook geen extra fossiele brandstoffen.

 

bron: www.uitvaartvlaanderen.be

Het funerarium en de winkel zijn open van 15u tot 18u

Uitvaartzorg Commeyne is lid van Uitvaartunie Vlaanderen, de beroepsvereniging die alle Vlaamse uitvaartondernemers vertegenwoordigt.

Reinigen van graven is mogelijk, vanaf 50 euro, informeer vrijblijvend.

Wij zijn altijd bereikbaar, 7/7 en 24/24.

Wij maken gebruik van cookies

De website van Commeyne maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ik snap het Meer Info